2014. augusztus 14., csütörtök

Cararama 1:43 Chevrolet Caprice járőrautó

Mai autónk egy érdekes, és igen ritka darab. Géza kollégánk tudna hosszasan elmélkedni arról, hogy hol is van az a pont egy gyártó életében, amikor igazán népszerűvé válik, és gyűjtőtábora átlép egy kritikus határt. Egy gyűjtő számára az igazi kérdés az, hogy foglalkozzon-e olyan cikkekkel is, ami sokkal régebben hagyta el a gyártósort, akkor is, ha az anno nem bírt számára értékkel.

A szóban forgó Chevrolet Caprice hazánkban is évekig kapható volt, a Cararama márkanév azonban nem sokat mondott a legtöbb modellkedvelő számára. A gyártó komolyabb névre akkor kezdett szert tenni, amikor megjelentek 1:72-es méretarányú autói, amik széles körben elérhetővé váltak benzinkutakon és játékboltokban egyaránt. Az érdeklődést fokozta az is, hogy a gyártó igyekezett az adott ország saját színeiben megjelentetni az adott piacra szánt rendőrautókat. Így azonban a nemzetközi fórumok, és a cserélgetés megerősítette a márka köré szerveződött közösséget.

A Caprice azonban ennél sokkal régebbi darab. A kisebbik méretben viszonylag sokáig gyártották, 1:43-as kivitelének akkor azonban már lejárt a licensze. A korábbi típusok fellelését ráadásul az is nehezíti, hogy ezek jellemzően játéknak készültek, így a kocsik alján a pontos típusmegjelölés teljesen elmarad. Nincs ez másképp a Caprice-szel sem.

A Chevrolet Caprice

Blogunkon volt már szó a Ford Panther platformjáról, ami sok emlékezetes rendőrautót adott a világnak. A nagy rivális General Motors azonban csak az utolsó évtizedben döntött úgy, hogy kiszáll az alvázas személyautók piacáért folytatott küzdelemből. Az utolsó full size autó a Chevrolet Caprice / Impala páros volt, melyek a megszokott V8-as alvázas felépítés, orrmotor, hátsókerék-hajtás koncepciót követték. Míg az Impala a gyári tuningverda szerepét töltötte be, addig a Caprice a családi autó és járőrkocsi fronton képviselte a GM-et. Bár voltak formai különbségek is a két típus karosszériája közt, a fő vonalak megegyeztek – különösen a ráncfelvarrást követően.

A járművek alvázas kialakításuk miatt a flottaüzemeltetők kedvencei voltak, hiszen a kisebb koccanások nyomait könnyű volt a járműveken orvosolni. Önhordó társaikkal szemben egy komolyabb koccanás miatt sem kellett tartóelemeket egyengetni.

A modell

Viszonylag érdekes autóról beszélhetünk a Caprice személyében, hiszen egy korai Cararama modellről beszélünk. Talán korrektebb is volna a játék kifejezést használni, hiszen a kidolgozása közelebb áll ehhez a kategóriához. Mindazonáltal a piacon jelenleg elérhető 1:43-as méretarányú változatok közül talán a leginkább élethű darab mégis ez az autó.

Ami azonban szemet szúrhat, az az a tény, hogy az autó egy régi, a Battenburg-mintázat előtti brit dekorációt visel magán, ami nem túl gyakori megjelenési formája ennek a típusnak. A Caprice nem volt rendszeresítve az Egyesült Királyság területén rendőri állományban. Mi több, az autóból nem is készült jobbkormányos változat. Ennek megfelelően a modell maga is egy balkormányos példány.

Az autót leginkább egzotikumnak tekinthetjük, hiszen ma igen nehéz egy ilyen darabhoz hozzájutni. Az azonban igaz, hogy a magas kidolgozási minőséget szem előtt tartó gyűjtők talán nem éppen ezt az autót fogják legjobban hiányolni a polcukról.

Címkék: , , ,