2015. január 17., szombat

AutoArt 1:18 Ford Crown Victoria NYPD járőrautó

Nem túl gyakori jelenség, hogy ilyen nagyméretű modellekről írjunk publikációt, de most mégis kivételt teszünk az AutoArt alkotásával.

A Ford Crown Victoria

Több mint három évtizedes történetével a Ford Panther platformja az amerikai autógyártás egyik leghosszabb életű alvázas konstrukciója. Az 1998-as modellévben bemutatott Ford Crown Victoria ezen platform utolsó generációja volt, és egyúttal az alvázas amerikai személyautók legutolsó típusa. Az 1979 és 2012 közt gyártott technikai megoldások az amerikai flottaüzemeltetők kedvelt típusai voltak. Nem meglepő tehát, hogy az Államok különböző rendőri állományainál és a taxi társaságoknál egyaránt nagy számmal előfordultak ezek a típusok.

Az 1998-as Ford Crown Victoria ráadásul már egy olyan generáció volt, amelynek kialakításakor a különböző céges és hatósági igények egyaránt bekerültek a fejlesztés szempontjai közé. A taxi társaságok által sokat kritizált hátsó lábtér méretére a választ a hosszított tengelytávú P70-es altípus adta meg, míg a rendfenntartó feladatokra a P71 néven is ismert Police Interceptor altípust kínálta a gyártó.

A kanadai Londonban található Saint Thomas üzemben gyártott P71-esek a civil változatnál erősebb motorral, áthangolt sebességváltóművel és komolyabb futóművel voltak szerelve. További eltérést jelentett az első és hátsó ülést elválasztó késbiztos válaszfal beépítése, illetve a hátsó ajtók belső kilincseinek hiánya. Igény szerint lehetőség volt a rádióeszközök és villogók gyári installálására is, de a rendőri szervezetek jó része ezt házon belül oldotta meg.

Crown Victoria modellek

Nem meglepő az sem, hogy a rendőri alkalmazás miatt több modellautó gyártó készített replikát a típusról. Ezek közül a legemlékezetesebbek talán az IXO (1:43), a Model Power (1:87), a Greenlight (1:64) és az AutoArt (1:18). Egyszerűbb kialakítású feldolgozásokat találhatunk még 1:43-as méretarányban a Realtoy, Gearbox, Welly, First Response és a Road Champs kínálatában, illetve az NYPD hivatalos szuvenír beszállítójánál, a Daronnál. Megesik, hogy az egyes feldolgozások rendőrautós magazinok mellékleteként a DeAgostini kiadó neve alatt jelennek meg, de ezek gyártói is jellemzően az IXO és a Hongwell. Nagyobb méretben (1:18) az AutoArt mellett a Motormax replikája tekinthető elterjedtnek, melyet egyébként Greenlight típusjelzéssel is megvásárolhatunk.

Kétségtelen azonban, hogy a valaha készült feldolgozások közül magasan kiemelkedik a cikkünk témáját adó 1:18-as méretarányú AutoArt modell. A kétezres évek elején forgalomba hozott, és azóta ritkaságszámba menő autó minden nyílászárója nyitható, mégis kifogástalan illesztések jellemzik. Egyik ajtó sem lóg, vagy lötyög.

Az első kerék a méretaránytól elvárható módon a kormánykerékkel mozgatható. A motor és a belső tér kidolgozása makulátlan, és döbbenetes részletességgel tartalmazza az összes különleges felszerelését a P71-es típusnak. Az alkotók még egy puskát is elhelyeztek a csomagtartóban, amit azonban nem lehet kivenni onnan.

A villogó a valóságban is használt Federal Signal Vector fényhíd precíz mása, ugyanakkor az alkotók lehetőséget adtak a jármű továbbspécizésére is, mert a búrák alatt könnyen el lehet helyezni programozott ledeket. Az autó szinte minden dekorációs elemet tartalmaz, amit egy valódi NYPD járőrautó is – igen, még a lökhárítóra és műszerfalra ragasztott matricákat is. Egyedül a rendszám, a kocsiszám és a kötelékbeli besorolás maradt le a tamponnyomatok közül. Ennek oka azonban az, hogy a modellhez egy külön matricaív is jár, amivel mindenki a saját kénye-kedve szerint adhat sorszámot a járműnek.

Szintén viszonylag jellemző a méretarányra, hogy a modell kartondobozban érkezik, ahová egy kisméretű talp segítségével kerül rögzítésre. Ez a talp azonban nem kifejezetten a modell bemutatására szolgál. Ha valóban látványos módon szeretnénk Crown Victoriánkat bemutatni, a legjobb, amit tehetünk, hogy megvásároljuk az AutoArt 1:18-as autóihoz kapható polikarbonát bemutató dobozt talpazattal. Ez a doboz az 1:43-as Minichamps modelleknél megszokott módon néz ki, csupán arányosan nagyobb. A doboz generikus, így nincsenek kialakítva fix rögzítési pontok. Azokat egy kis átmérőjű fúróval tudjuk elhelyezni a talpazaton.

Mit kedveltünk rajta, mit nem

Nehéz volna bármit kiemelni a végletekig kidolgozott részletek közül, negatívumot találni pedig szinte képtelenség. A modell megjelenését nagyszerű összhang jellemzi. Az alkotók megtalálták azt a bizonyos egyensúlyt, ami egy modellt igazán kiválóvá tesz: a méretarány keretein belül minden megoldható részletet kifogástalanul ragadtak meg, így csak olyan nüanszok kerültek egyszerűsítésre, amiket valóban el kellett hagyni a tökéletes végeredményért.

Az AutoArt Police Interceptora rigorózusan elkapott minden olyan dolgot, ami a kocsi összképét a valóságban is meghatározza; mégsem lett túllihegve, mint azok az 1:43-as modellek, ahol az övvonal teljesen szétesik a sok nyíló ajtó miatt, ami a méretaránynál eltűrhetőnél sokkal több és nagyobb illesztéket eredményez. Modellünk a Crown Victoria magasan legjobb feldolgozása.

A modell áráról nehéz pontos adatokkal szolgálni, mivel már nem gyártják. Elsősorban internetes aukciókon cserél gazdát egy-egy darab. A gyári csomagolással bíró darabokért a 40 ezer forintos ár már igen jónak számít. Hogy ez kedvező-e, azt mindenkinek a saját belátására bízom. Az mindenesetre biztos, hogy a gyártó minden tőle telhetőt megtett azért, hogy értéket adjon ezért az árcéduláért.

Címkék: , , , ,